En nybörjarhandledning till parfym: Hur du tränar näsan, läser din parfymprofil.

De flesta av er som postar regelbundet på min sida är hårda parfym missbrukare redan, men ett stort antal läsare är inte “rökkoppar” och bara lurar, känner sig djupt. Parfym är en värld som de är fascinerad av, men det är lite alien för dem, och de är osäkra på var man ska börja eller hur. Det verkar allt väldigt komplicerat och något överväldigande! Jag är säker på att de undrar hur i människa människor kan lugna hälften av saker som parfymbloggar upptäcker eller skriver om. Och jag är ännu mer säker på att parfymvärlden verkar långt, alldeles för dyr för att bli beroende av hur man kan bli besatt av nagellack, smink eller böcker. Så det här inlägget är för alla lugna lurkers och parfym nybörjare – ett sätt att försäkra dig om att du inte bara kan lära dig, inte bara träna din näsa, utan också gå in i parfymvärlden utan att gå (helt) sönder.

En plats att börja är en succinkt “How To” guide som heter: ” Hur man gör parfymer Hobby Affordable and More Fun “, av Victoria of Bois de Jasmin . Jag kommer att understryka några av hennes poäng som jag kommer att posta, out-of-order, för att jag tycker att de är viktiga. Och dessutom kommer jag att ge ett antal egna förslag och tips.

Victoria femte punkt är en som jag skulle börja med om du är helt ny på parfym och / eller vill träna din näsa.

5. Smäll saker runt dig

Om du är motiverad att lära dig mer om dofter, luktar du aromatiska saker runt dig – örter, te, kaffe, choklad, olivolja, mango staplade upp i mataffären. Många parfymer kommer från en familj av doftprofessorer, främst för att de lär sig att använda näsan i en tidig ålder. Du får inte ha en arsenal av eteriska oljor och parfymeringsmaterial, men om du bara kan sniffa frukter eller kryddor när du handlar, ska du inte bara näsa näsan som en professionell, du kommer att hamna bättre med att producera på bordet.

Öppna ditt krydda skåp och sniffa kanel, allspice eller vanilj extrakt. Du behöver inte beställa ett dyrt prov av Lorenzo Villoresi Piper Nigrum om du har svartpeppar i ditt kök. Krossa pepparkornen och lukta de ljusa toppnoterna. Lägg märke till hur de luktar citrus och coolt. Snusa sedan dem 10 minuter senare för att märka de woody-rökiga nyanserna. Doften av kryddor är lika komplicerad som någon parfym, och de flesta av dina favoritdoftar använder förmodligen kryddor eller två i formlerna.

Jag kan inte tillräckligt betona vikten av hennes poäng. Gå ut och lukta de mest grundläggande sakerna runt dig. Om du är i parken med ditt barn, plocka upp lite jord och lukta hur det är när det är fuktigt eller torrt. Den jordnära lukten är något som ofta är i parfymer, oavsett om drogen är klar till patchouli, musk eller andra element. Om du går av några blommor – som påskliljor (ofta kallad narcissus i parfym) – eller om du är nära några tallar, gå upp och ge dem en whiff. Stäng dina ögon, andas in och försök markera doften i ditt mentala “Scent Library”.

Då är det naturligtvis hela världen tillgänglig för dig i ditt kök eller stormarknad. Kolla vad kardemumma, koriander eller rosa peppar luktar.

spicemarket3
Turkiska Spice Market. Källa: Stefani’s Blog på http://blog.stephanijoy.com/?p=58

Prova att rosta några kryddor för att se hur doften kan utvecklas eller förändras. Ta en flaska kanel, krydda eller klyftor, ge det en whiff och försök sedan sätta på en bindestreck på din handled där din pulspunkt kan ge upphov till värmen. Se hur din kroppskemi påverkar lukten, särskilt under en timmes (eller fyra). Kummin finns i många rikare, spicier parfymer, och du kan bli förvånad över att se hur det fungerar på din faktiska hud eller hur lukten kan förändras över tiden. Den jordiska lukten kan vara mycket lik den “skank” som parfymbloggar ofta pratar om.

Med risken för att låta som en helt avskräckt löne, skulle jag också rekommendera att prova några andra enkla övningar:

Källa: Fragrantica
Källa: Fragrantica

Om du har köpt en ny läderväska luktar du inuti. Den mjuka noten av mocka eller läder finns i en hel del parfymer, vare sig vaniljens nischar som Tom i Finland från Etat Libre d’Orange eller i mer massmarknadsparfymer som Ralph Lauren ‘s Polo . Du kanske vill jämföra lukten av din nya väska med en gammal läderjacka, läderhandskar eller mocka väska för att se att du kan upptäcka skillnader i läder.

Nästa gång du går till IKEA eller en möbelaffär, stanna vid träboxen, öppna dem och ge insidan en whiff. Så många parfymer har numera träskrifter och – medan du kanske inte har tillgång till saker som agarwood (oud) eller sandelträ – du kan träna din näsa för att hämta skivor, även om de är färska och lätta.
Citron Zest Källa: Lovely Little Things blogspot
Källa: Lovely Little Things blogspot

Nästa gång du lagar mat, ta ut en citron, grapefrukt eller apelsin, och skiva öppna huden. Luktar det när det bara är friskt och zingy, och jämföra lukten till den hos massan inuti. Oljan i skalen ska göra skillnad i hur noten översätter: antingen mer bitter, mer zesty, mer koncentrerad eller mer aromatisk.

Jag skulle göra samma sak för persikor, en av de mer populära frukterna som används i parfymer. Lukt köttet och skriv in sina anteckningar i ditt minne.
Lukta fräscha plommon och jämföra doften med torkade pommes frites. Jämför sedan båda aromen med rosiner. Kan du upptäcka skillnaderna?
Om du går till en indisk restaurang och beställa en curry eller pilau risrätt, ta några ögonblick för att bara sniffa det med dina ögon stängd. Se om du kan upptäcka kummin, kardemumma eller koriander i curry. Riset kan väl ha saffran i det och för dig som inte har saffran i dina kök kommer det att göra det möjligt för dig att bli bekant med en anteckning som blir allt vanligare i parfymer.

Firar du en födelsedag eller årsdag med champagne? Är Rum & Coke en av dina favoritdrycker? Köper du någonsin romisinis? Lukta sedan det. Champagneens kolsyrade sedlar upprepas ofta i parfymer, särskilt de med aldehyder. Och rom används ofta i många, många gourmand dofter. (Det är så många att ibland känner jag mig som om jag bara ska ha en kategori för “Boozy Rum Parfumes!”)

Går du någonsin till en trädgårdsklinik för att köpa växter, ute på landsbygden eller till en bondgård? Om så är fallet, använd dessa möjligheter att ge en sniff till orkidéer, tuberos, jasmin och i synnerhet till träd som de kan sälja. Försök att se om de har någon mos eller torv som ligger runt. Och med risken att upprepa mig själv kan jag inte noga betona hur användbart det är att lukta jorden – vare sig det är friskt, torrt, vått, fuktigt eller dammigt. Om du är i landet och ser någon hö, luktar du det också. Alla dessa blommiga, träiga, gröna och jordiska aromer är vanliga i parfym. Faktum är att de är några av de vanligaste noterna runt!
Poängen med allt detta är att visa att det är väldigt lätt att träna näsan när du är medveten om hur många parfymnotor finns i världen runt dig.

KLASSIKERNA :

Källa: entertainment.desktopnexus.com
Källa: entertainment.desktopnexus.com

En annan punkt som Bois de Jasmin ger upp är klassikerns betydelse. Att känna till de klassiska, legendariska “grunderna” gör det möjligt för dig att bättre förstå moderna parfymer – oavsett nisch eller massmarknad. Som grundaren av basenoter sätter den i en New York Times- artikel om de klassiska herrarnas colognes, “De är som riktmärken – allt som kommer efter är nästan alltid en direkt ättling [.]” Samma gäller definitivt kvinnors parfymer. Du kanske inte vill ha Estée Lauder’s Youth Dew eller Chanel No. 5 , men du borde veta vad de luktar så att du har en referenspunkt. Som Victoria förklarar så bra:

3. Ta din näsa på klassiker

Jag tror inte att någon behöver ha parfym klassiker i sin garderob eller att du ens skulle vilja ha dem. Men när du doppar tån i parfymhobbyen, lukar klassikerna för att lära sig om parfymer som anses vara stora. Klassikerna som finns tillgängliga idag omformuleras ofta. Trots detta skapades de vid en tidpunkt då parfymbudgetarna var stora, så även med reformuleringarna är kvaliteten ofta imponerande. Även om Chanel har omformulerat Chanel nr 19 , är det fortfarande en dyr formel, och jag vet bara några parfymer på marknaden som kostar så mycket som nr 19 att producera.

Även om din lokala köpcentret är deprimerande när det gäller parfymleveranser, satsar jag på att det har Estée Lauder, Lancôme, Chanel och Dior. Lukta Estée Lauder Youth Dew och jämnt när du tycker det är för tjockt och tungt, märka hur det har en varm chokladliknande sötma. Eller prova Diors Eau Sauvage , en av de bästa färska citrusdrukterna som finns tillgängliga idag.

Känn dig inte skyldig att älska klassikerna. Övervaka dem från tid till annan för att se om du hittar nya facetter att njuta av, men om du inte hamnar i kärlek med Guerlains Mitsouko finns det många andra parfymer att upptäcka. Till exempel bryr jag mig inte mycket om Grand Dame Joy (Jean Patou), men om jag vill veta vad en utmärkt jasmin luktar är Joy mitt bästa val.

4. Lukta klassiker innan du dyker upp i nisch

En annan anledning att du bör lukta klassiker är att många dyra nischperfymer är egentligen ingenting annat än klädde upp klassiska idéer. Bond nr 9 Doft av fred = Dolce & Gabbana Light Blue . Tom Ford Private Blend Bois Rouge = Guerlain Habit Rouge . Amouage Gold = Madame Rochas . Det betyder inte att du borde föredra Habit Rouge till Bois Rouge, men luktande klassiker ger dig ett mer informerat sätt att göra dina val.

TEST DIN EGNA PERFUMER ELLER SEPHORA PROV :

En sak som jag tycker du borde definitivt göra är att bokmärke den encyklopediska referensplatsen, Fragrantica . Registrera dig för ett gratis konto så att du kan utforska så många saker som du vill, och titta sedan på några av de parfymer du äger. Till höger om sidan finns en stor tom mellanslag där du skriver in namnet på en doft. Det kommer att dra upp en sida som listar parfymens kategori, dess anteckningar, eventuell relevant bakgrunds- eller företagsinformation, och kommentatorernas intryck av doften.

Du vet alla de prov du får när du beställer från Sephora? Ta en, skriv in sitt namn i det rummet på Fragrantica och läs sedan anteckningarna. Vad jag skulle göra är att skriva ner anteckningarna på ett papper, sätt sedan på en generös mängd parfym. Se till att din hud är ren och har inga långvariga spår av någonting på den. Mitt tillvägagångssätt, om jag testar i slutet av dagen, är att använda unscented barnservetter över mina armar för att säkerställa att jag har en ren yta.

Källa: girlandboything.com
Källa: girlandboything.com

Sätt på mer parfym än vad du skulle göra om du skulle jobba Du är i säkerhet i ditt eget hem och behöver inte oroa dig för dina medarbetares allergi problem. Dessutom kan en större mängd göra det möjligt för dig att upptäcka fler anteckningar än om du skulle lägga på en diskret, arbetsmässig mängd. Dab eller spray på båda armarna, dina pulspunkter, och kanske i basen av nacken. Du bör vara medveten om att det ofta är en skillnad i hur en parfym kan lukta beroende på om du slår på eller sprayar. (Det har att göra med att molekylerna aerosoliseras.)

När du har gjort allt det och har din anteckningsblock framför dig, stäng dina ögon och ta en djup sväng i din arm (eller handled). Förhoppningsvis har du satt parfym på olika ställen på armen så att du kan se hur lukten kan utvecklas på områden som inte är pulspunkter. För min personliga användning applicerar jag parfym överallt, men när jag testar, applicerar jag primärt doft på min vänstra underarm. När det är möjligt försöker jag dock använda dofter på båda underarmarna, för jag har ibland märkt en variation i hur något luktar från en arm till en annan. Fråga mig inte varför, det ger ingen mening, men jag misstänker att huden på min högra arm kan vara lite torrare än den på min vänstra sida. (Torrhet kan påverka hur länge en doft håller på din hud, så det påverkar kanske också vilka anteckningar det också ger ut.)

Amber, en vanlig basnot. Källa: Bergdorf Goodman.
Amber, en vanlig basnot. Källa: Bergdorf Goodman.

När du sniffar, titta på din lista över parfymens anteckningar. Luktar du något av de listade sakerna? Är det första som du upptäcker något som är listat som en “bas” ingrediens? I så fall oroa dig inte. Om något är i “basen”, betyder det allmänt bara att ingrediensens molekyler är tyngre än resten så att de kommer att stanna kvar på huden längre. (Det är lite mer komplicerat än det, men det är kärnan.) Bara för att något listas som en “basnot” betyder inte att du bara kommer att lukta det i slutet av parfymens utveckling. Dessutom kan hudkemi vara wonky och kan göra en stor skillnad i hur parfymerna luktar från en person till en annan. Med andra ord, tänk inte att din näsa är “av” eller “fel” eftersom du luktar någonting direkt med det som anges som en “bas” eller eftersom andra säger att de upptäcker det mycket senare.

När du testar ditt prov, notera hur doften kan förändras över tiden på din hud och eventuella intryck som bildar sig i ditt sinne. Jämför dina erfarenheter med andras omdömen genom att läsa Fragrantica recensioner. Det noterar att du inte kunde riktigt bestämma och räkna ut? Tja, någon skrev att de luktade koriander (för att bara ge ett hypotetiskt exempel). Är det vad du luktade? Gå till ditt köksskåp, ta ut en burk koriander, lukta den och se om det är anteckningen som förvirrade dig. Om det inte är koriander, kan det vara en av de ingredienser som du inte känner till som, till exempel labdanum, oppoponax, calone eller peru balsam. Du kanske vill läsa Fragrantica-förklaringen för den ingrediensen, eller gå till min ordlista med parfymvillkor .

DIN PERFUMPROFIL :

Att göra små övningar som ovan kan vara ett bra sätt att inte bara träna din “näsa” utan också att lära dig om din parfymprofil. Vi kommer alla till parfym från olika bakgrunder, förflutna och perspektiv. Växte du upp i ett hus där de flesta kvinnor hade pulverformade dofter, färska dofter eller orientalister? Har männen citrus-y dofter eller rika, träiga? Du kan bli förvånad att lära dig hur dina barndomsupplevelser kan påverka din parfym smak som vuxen. Men även om du växte upp i ett hushåll där dukt sällan användes, har du fortfarande en “parfymprofil” (som jag kallar det) idag. Du behöver bara lära dig vilka typer av parfymer du drabbas av, eftersom alla parfymer har en kategori. Det är verkligen besläktat med en parfymfamilj. Är du medlem i den parfymens klan, Eller föredrar du en annan klan? Kanske är du medlem i många olika klaner, från fruktiga floraler till rena grönsaker och söta gourmands?

Att använda Fragrantica för att läsa om grunderna i några av dina favoritparfymer hjälper dig att upptäcka vilken parfymkategori eller kategorier du älskar bäst. Ta din Thierry Mugler Angel , Narcisco Rodriguez för henne , Viktor & Rolf Flowerbomb eller Dior J’Adore , och se vad Fragrantica säger. Ängeln är klassificerad som en orientalisk vanilj; För henne är en “Blommig Woody Musk;” Flowerbomb kategoriseras som en Floral Oriental; J’Adore är en fruktig blomning. Jag håller inte alltid med Fragranticas kategorier men det är egentligen bara en fråga om semantik; Som helhet är det ett fantastiskt sätt att börja lära sig om din parfymprofil och vilka saker du vanligtvis tycker om. Kom ihåg, du är inte låst i sten i vissa kategorier,

Att läsa på dina favoritparfymer är användbart av en annan anledning: det kommer att låta dig veta om det finns några anteckningar som du är särskilt dragna till. En vän som läste min recension av Chanel ‘s mullbärs hade en glödlampa stund och gick för att leta upp några av sina dofter på Fragrantica. När hon skrev till mig insåg hon plötsligt att många av hennes favoriter hade Vetiver i dem! Har någon av dina favoriter en gemensam anteckning som du aldrig insåg förut? Det kan hjälpa dig att lära dig om du gör det, speciellt när man läser parfymer i framtiden.

OK, jag har gjort allt det. NU DÅ?

När du en gång har tränat näsan, lärde dig vilken familj av parfymer du föredrar, och ges en sniff till några av klassikerna på ditt lokala varuhus, är nästa steg nischperfymer. Men de är inte billiga, och du hittar dem inte i din lokala Macy eller Sephora. Ett stort antal kommer inte ens vara tillgängligt hos Saks, Neiman Marcus, Harrods eller liknande varuhus. Vad jag skulle göra är att läsa några bloggrecensioner, se vad som fördröjer dig och träffa sedan provplatserna. Dessa dofter är alldeles för dyra och i vissa fall kanter att du riskerar ett blint köp. Dessutom vet du aldrig hur något kommer att utvecklas på din hud. Vad det luktar om de tio minuterna är kanske inte hur det slutar efter tre timmar eller till och med sex timmar. Så, köp prov först!

Du har ett antal olika alternativ för prov. I USA, Övergivenhet till Chance (min personliga favorit och val på grund av lägre fraktkostnad) erbjuder Luckyscent , The Twisted Lily , Osswald NYC , Indigo Perfumery eller The Perfume Court alla prover av nischperfymer som kanske inte är tillgängliga på annat sätt till dig. Boutiquerna som Twisted Lily eller Indigo erbjuder ofta upptäcktsuppsättningar, som 5 för 18 $, eller uppsättningar med teman (t.ex. Falldoftar). Överlåtelse till Chance gör detsamma. När det gäller Osswald blir deras prov ibland billigare per ml än andra platser, särskilt för några av de extremt dyra märken som de bär. Många av platserna skickas över hela världen, Som Luckyscent, Twisted Lily och överge till Chance. Den senare debiterar en platt internationell skattesats på $ 12,95 för utländska order under $ 150 och inom USA kan du verkligen inte slå sina $ 2,95 fraktsatser på alla beställningar, stora eller små.

I Europa finns det First-in-Fragrance , Essenza Nobile , Netherlands ParfuMaria och Tysklands Suendhaft . I Storbritannien erbjuder Roullier White , Les Senteurs och Bloom Perfumery prover på nästan alla sina dofter. I Paris är Jovoy ett mekka för haute nisch parfymer, och jag har läst att de är glada att skicka dig hem med prov om du är osäker på en doft.

Det finns också eBay. Du skulle bli förvånad hur många som vill sälja sina parfymprover – i alla storlekar och mängder. Från Chanel till Amouage, Serge Lutens och europeiska nischutesäljare är det allt där. Jag har haft tur att få några bra erbjudanden på parfymprover på eBay, men det är bäst att få en allmän uppfattning om priserna för vissa märken på de vanliga exemplen. Vid några tillfällen har några av de prover jag fått på eBay faktiskt blivit prissatta mycket bättre – för sällsynthet och belopp – än prissättningen på platser som övergiven till chans.

EBay mobilapp är ett särskilt bekvämt sätt att spara sökningar och bli underrättad om nya tillägg. För mig är det lättare och mer hanterbart än även de vanliga e-postmeddelandena som du kan få på din dator. Jag har sökningar uppställda efter varumärke och, även efter allmän kategori (som “nischparfymprover”). Jag väljer personligen säljare som är i USA, men jag har vänner som har gjort några bra erbjudanden för Tom Ford från utländska säljare. Var bara medveten om att Storbritannien har några nya postrestriktioner för parfym så, om du är en amerikansk läsare, skulle jag hålla fast vid inhemska säljare.

SWAPS, SPLITS & PERFUME GROUPS :

Ett annat prisvärt sätt att köpa dyra parfymer är att gå med i en grupp av andra parfymfanatiker. Dessa grupper låter dig antingen byta prov med andra medlemmar eller ge dig chansen att köpa ett stort dekanter av en parfym. Låt oss säga att du har spenderat din $ 3,99 på en provflaska, vet att du älskar parfym, men helt enkelt vägrar att betala $ 300 för en full flaska. Tja, det finns grupper som kommer att köpa den stora flaskan och dela den mellan medlemmarna. Klyftans storlek kan variera – var som helst från 5 ml till 10, 15, 20 och större. Allt du behöver verkligen är ett Paypal-konto.

Basenotes har ett helt forum ägnas enbart till parfym splittringar. Det finns också många Facebook-grupper som ägnas åt dofter. De är roliga ställen att umgås och prata om parfym i allmänhet. Många är fyllda av generösa människor som ofta säger: “Åh, jag har ett urval av det. Jag skulle gärna skicka det till dig. “Dessutom har medlemmar splittrat för varje typ av parfym som kan tänka sig.

GÅ EXPLORE :

Jag hoppas att några av dessa tips har varit användbara. Mitt mål var att du skulle veta att parfym inte är någon skrämmande, främmande värld som bara är för komplicerad och för dyr för att du ska utforska. Vi börjar alla någonstans! Du kanske inte tror att du har en “näsa”, men du kan bli förvånad! Kanske har du bara aldrig tänkt på vad du luktar, eller lägg det i ett sammanhang som ditt sinne förstår. Jag tror att vi alla vet vad persikor eller tallar luktar, men ibland har vi inte ord för att beskriva vad våra tankar redan vet. Om du ställer ut för att träna din näsa lite, kommer förbindelsen mellan ditt sinne, ditt minne om redan katalogiserade dofter och näsan bli starkare.

Det viktigaste att komma ihåg är att parfym ska vara en rolig resa. Det gör att du kan besöka Peruens skog, kryddmarknaderna i Istanbul eller Marrakech eller de exotiska öarna i Malaysia. Det kan ta dig tillbaka i tiden till Moulin Rouge omklädningsrum på 1880-talet; Till kosackernas värld på de iskiska sibiriska stepparna i tsaristisk Ryssland; Eller till det rika, träpanelbiblioteket i Downton Abbey där aristokratiska herrar rökt kotor i stora läderfåtöljer. Var du går är upp till dig. Men gå utforska!