Parfymens olika familjer

Parfymens olika familjerDoft familjer

Man kan dela in parfymer i olika ”familjer” utifrån hur de doftar. De olika familjerna är läder, orientalisk, blommig, grön, trä, ozon (NY), fougére och chypres.

Blommmiga parfymer är dofter som kan användas både dag som kväll. Men rent blommiga dofter är väldigt ovanligt utan vanligast är att de drar åt det gröna, friska eller fruktiga hållet.

Chypres är en doftfamilj som beskrivs som ”skog efter regnskur”, frisk och fräsch.

Parfymer som betecknas som gröna är rätt så neutrala, sportiga och kan användas dag som kväll. Gröna dofter är lätta, friska, söta och höiga dofter som förknippas med varma ängar och blommande gräs.

Fougére har med senare tid anpassats mer för män vilket har gjort denna doftfamilj mer frisk, träig, mörkgrön, skogig, örtig chypres med en erotisk underton. En typisk Fougére är läderdoftande Brut med citrusstänk.

Läder är en doftfamilj som är tjärig och rökig men denna ”familj” var vanligare förr idag är den nästan omöjlig att få tag i.

Orientnoter används nästan i alla damparfymer och passar bäst för kvällsbruk och intima situationer. I denna doftfamilj är de tunga, söta och exotiska noter från pudrig vanilj, frukt och kryddor.

Ozon är en NY doftfamilj och i den hittar du tunna, skira och lätta noter av citrus, söta blommor och trä. Dessa dofter är passar alltid eftersom de doftar nydushad, vindtorkad tvätt, vatten, hav, tång och bergsluft. En bra doft särskilt på sommaren.

Trä är en liten doftfamilj med friska dofter med en torr och sträv botten som mest innefattar manliga dofter.
Hur länge en parfym doftar beror på vilken typ av parfym du använder. En Edp dvs Eau de Parfym doftar ca 5h medan en Edt dvs en Eau de Toilette varar i ca 3 h och sist har vi Edc dvs Eau de Cologne som varar i ca 1h.

Taggat , ,