Parfymens hållbarhet

Hur länge håller märkesparfymer?

Du har fortfarande din mammas Chanel No. 5 på hyllan. Du använder den aldrig eftersom du egentligen tycker bättre om andra dofter som har flera noter, men flaskan är ju så fin. Kan du fortfarande ha glädje av den eller finns det ett bäst före datum för parfymer? En bra märkesparfym ska hålla några år, men det finns saker som kan påverka hur länge den kommer att förbli väldoftande.chanel no5 parfym

God hantering av märkesparfymer

Märkesparfymer som håller hög kvalitet bör hålla från 3 till 5 år efter att du har börjat använda flaskan. Ju mer essentiell olja som finns i parfymen, desto längre kommer den att hålla. Det här är något som talar för att investera i lite bättre märken eftersom man med dessa får längre användning av parfymen.

Många parfymer mår bra av att lagras på en sval plats och inte i direkt solljus. En del väljer att ställa flaskan i kylen vilket kan vara bra så länge som man alltid håller sig till detta. Om man utsätter parfymen för alltför stora temperatursvängningar genom att ibland ha flaskan i rummet så kan det leda till att den inte håller lika länge. En stor fördel med de essentiella oljorna är att de inte innehåller fettsyror och därmed så kommer parfymen inte att härskna.

Här är några tips för dig som vill se till att märkesparfymerna håller så länge som bara möjligt:

  • Förvara parfymen på en mörk och sval plats.
  • Ställ inte flaskan på ett element där den bortglömd kan utsättas för värme.
  • Placera inga parfymer på fönsterkarmen där solen ibland skiner in genom fönstret.
  • Förslut alltid locket på parfymen ordentligt.
  • Var uppmärksam om förändringar i doften som kan vara en indikation om att parfymen har blivit gammal och bör bytas ut.
Taggat , ,